Zoom H4N

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 842.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 149.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.

Al een hele tijd wilde ik eigenlijk al graag een goede portable recorder hebben. In de zomervakantie heb ik me daarom maar is gekeken wat wer zoal te krijgen is, welke goed klinkt en vooral of ie ook redelijk toegankelijk is. Eigenlijk kwam ik al vrij snel op de Zoom H4N uit.

Allereerst vond ik dat deze recorder goede specs had. Evenlater kwam ik erachter dat Blind Cool Tech een podcast had staan die over de Zoom H4N ging. Het leuke aan deze podcast vond ik dat hij vergeleken werd met een aantal andere recorders (ook een aantal van Zoom). Maar het allerbelangrijkste was uiteindelijk dat voor mij duidelijk werd dat het een goede recorder is die goede stereo-mics heeft, goed geprijst is en ook goed toegankelijk is.

Deze recorder heb ik dus gekocht en na een paar dagen stond de postbode voor de deur met mijn nieuwe Zoom H4N. Thuis heb ik natuurlijk wel wat opnames gemaakt om hem uit te proberen, die ik overigens zeer goed vond klinken, maar de echte test kwam afgelopen zaterdag. Afgelopen zaterdag ben ik namelijk met m'n vader meegeweest naar de repetitiedag van Viaggio Italiano. Op deze dag deed iedereen mee (orkest, harp, solisten en koren), dus behalve een leuke dag voor mij was dit gelijk een mooie test voor de Zoom.

Al met al ben ik achteraf zeer tevreden met de resultaten! De eerste paar nummers zijn flink overstemd opgenomen, maar dit kwam omdat ik het volume nog niet goed geregeld had. Op een gegeven moment heb ik mijn in-ears aan de Zoom gehangen en toen ik hoorde hoe het opgenomen werd heb ik héél snel het opnamevolume een stuk naar beneden geschroeft... Dat het een stuk zachter moest was opzich ook wel logisch. Ik zat nl. achter het slagwerk. Geweldige plaatsen, maar er komt dan natuurlijk ook een boel hard geluid direct op de mics af... Voorbeeldje waar dit het geval was was het eerste stuk Montana Fanfare (opname die ergens op internet staat, alleen de eerste 30 seconden zijn gespeeld). Zoals je je vast kan voorstellen komt er van (vooral) de bekkens zo nu en dan flink wat geluid af... :)

Ik was trouwens ook heel blij met m'n in-ears. Zodra ik die in m'n oren deed werd het orkest bijna volledig buitengesloten, zodat ik alleen het monitorgeluid van de Zoom hoorde. Dat was natuurlijk erg handig om het volume goed af te stemmen!

Nou, a.s. zaterdag is het concert, dus dan zou de opname helemaal goed moeten gaan!

Reacties

Als je in 24bit opneemt heb

Als je in 24bit opneemt heb je een groter dynamisch bereik (theoretisch 144dB) en dat betekent dat je helemaal niet zo hard hoeft op te nemen om later het volume te kunnen opkrikken. Je hebt dan tevens minder snel last van ruis en andere nare bijwerkingen. Als je muziek opneemt dan moet het opnamevolume helemaal omlaag geschroefd :) Harder wil niet altijd zeggen beter.

Bedankt voor de tip! Weet jij

Bedankt voor de tip!

Weet jij toevallig ook of het veel uitmaakt of ik op 48 of 96 KHz opneem ipv. 44 KHz?

Groet,
Tim